Vulkaanuitbarsting

Als door een vulkaanuitbarsting (zoals bij de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull) het luchtruim boven een deel van Europa (met name Nederland, België en het westen van Duitsland) wordt gesloten voor het vliegverkeer als gevolg van as in de atmosfeer, wat heeft dit voor gevolgen voor onze verzekerden?

Annuleringsverzekering

Vlucht vertraagd:

 • Bij een reisperiode van meer dan drie dagen geldt een vergoeding voor vertreksvertraging op de heenreis. Deze geldt bij vertraging van meer dan 8 uur tot een maximum van 32 uur.
  Bij meer dan 8 uur vertraging wordt 1 ongenoten dag vergoed, bij meer dan 20 uur 2 dagen en bij meer dan 32 uur 3 dagen. Op geannuleerde vluchten wordt geen vertrekvertraging vergoed.

Vlucht geannuleerd:

 • Is de vlucht geannuleerd? Wij adviseren onze verzekerden dan contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie waar de reis geboekt is. De Annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking.
 • Wil een verzekerde zelf annuleren? Annuleren kan alleen met een geldige annuleringsreden. Deze specifieke gebeurtenis is niet opgenomen als annuleringsreden en is daarom niet verzekerd.

Reisverzekering:

Langer in het buitenland

 • Heeft een verzekerde een reis geboekt en kan hij of zij niet op de geplande datum naar huis, dan zijn extra reis- en verblijfskosten ter plaatse verzekerd. De kortlopende reisverzekering blijft gedurende deze periode gewoon van kracht. Verzekerde dient in eerste instantie de schade te claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Als deze luchtvaartmaatschappij de schade niet vergoedt mag verzekerde:
  - de kosten van het hotel waar hij al zat in rekening brengen of de kosten van een ander hotel
  o.b.v. dezelfde prijsklasse.
  - de in redelijkheid gemaakte kosten van bijv. maaltijden declareren.
  Op verblijfkosten wordt standaard 10% in mindering gebracht vanwege de kosten die verzekerde onder normale omstandigheden thuis ook zou hebben gemaakt. De schriftelijke afwijzing van de luchtvaartmaatschappij dient bij de schadeclaim te worden meegezonden.

Alternatief vervoer voor terugreis

 • Deze kosten vallen in principe niet onder de dekking van de reisverzekering. Verzekeraars zullen hier echter coulant mee omgaan.
  Er is in eerste instantie toestemming gegeven om met alternatief vervoer terug te reizen op basis van de hieronder vermelde formule, deze kosten kunnen (na afwijzing van de luchtvaartmaatschappij) worden ingediend.
  Wanneer verzekerde met alternatief vervoer naar huis is gegaan, kan worden geclaimd op basis van de kosten gelijk aan de kosten van maximaal 4 overnachtingen in het hotel waar verzekerde verbleef.
  Overige reiskosten om terug te keren naar huis, mits noodzakelijk en in redelijkheid gemaakt, kunnen eveneens worden geclaimd.
  Extra parkeerkosten op Schiphol worden door de luchthaven niet in rekening gebracht.

Omboeken:
Reisverzekering blijft van kracht

 • Inmiddels zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die de mogelijkheid bieden om de vlucht om te boeken. Bij omboeken blijven de reis- en annuleringsverzekeringen gewoon geldig.